08.01.2015

kotlety rybne mielone







Łosoś i jajeczko z brzuszkiem .

przepis na cztery porcje.


NA KOTLETY RYBNE

200 gram zmielonego świeżego łososia
100 gram zmielonego wędzonego boczku
1 cebula zmielona
3 ząbki czosnku zmielonego
1/2 namoczonej w mleku - wycisnietej i zmielonej kajzerki
soli odrobina bo boczek jest słony - w zasadzie można ominąć
pieprz do smaku
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia kotletów
oliwa do smażenia kotletów

Z ryby , mięsa , cebuli , czosnku , kajzerki , przypraw i jajka wyrabiamy jednolitą masę , formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu z obydwu stron.









KOPERKOWY SOS HOLENDERSKI

100 gram masła
3 żółtka 
3 łyżki białego wina wytrawnego - można zamienić go na sok z cytryny
sól i pieprz biały do smaku 
2 łyżki soku z koperku lub drobno posiekany koperek

Masło rozpuścić na wolnym ogniu , następnie żółtka ubić  na parze z winem lub sokiem z cytryny oraz z sokiem z koperku aż będą puszyste. Powoli, porcjami dodawać gorące masło, cały czas ubijając. Uzyskany sos powinien mieć kremową konsystencję.







Ćwikła z buraczków

2 średnie ugotowane buraki
3 łyżki świeżo startego chrzanu lub ze słoika
1 łyżka soku z cytryny
sól , pieprz i cukier do smaku

Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , dodać chrzan oraz przyprawy - dokładnie wymieszać do połączenia składników .






DODATKOWO

jajka sadzone  - po jednym na każdy kotlet (według uznania)
kilka sztuk cebulki marynowanej
pieprz gruboziarnisty

Kotlety rybne układamy na ćwiłę  następnie polewamy je sosem holenderskim na sos kładziemy jajko sadzone i wszystko posypujemy pieprzem. Obok układamy pokrojone cebulki .








Smacznego :)