07.01.2015

zupa krem z buraków



Burak i Brie .

Przepis na trzy-cztery porcje


1 kg surowych buraków
1,5 litra wywaru warzywnego
3 jabłka obrane i wydrążone z ogryzka 
6-7 średnich ziemniaków
sok z dwóch cytryn
5-7 ząbków czosnku
sól , cukier ,  pieprz , ziele angielskie , liść laurowy oraz majeranek do smaku
kawałek boczku wędzonego
1 cebula
śmietana kwaśna lub jogurt naturalny

DODATKOWO

2 kromki chleba pszennego
kilka plastrów śmietankowego brie
koperek



 NA WYWAR:

1,5 litra wody
4 marchewki
kawałek pora
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
1 cebula 
natka pietruszki

Warzywa gotować w wodzie do miękkości - odcedzić . Gotować na nim zupę w tym wypadku krem z buraków






NA KREM Z BURAKÓW

Wywar zagotować i dodać do niego obrane i pokrojone w średnią kostkę buraki i gotować około 15 minut , następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jabłka oraz rozdrobniony czosnek  i gotować do miękkości . Doprawić do smaku i zblendować na jednolity krem.


Boczek pokroić w drobna kostkę i usmażyć z cebulą . Dodać do zupy razem ze śmietaną. Podawać z grillowanym tostem z chleba ze śmietankowym brie oraz koperkiem.

* JAK ZROBIĆ WZÓR NA ZUPIE

zrobić małe kropki dobrze wymieszanego jogurtu naturalnego  ze szczykawki tworząc wzór następnie patyczkiem  do szaszłyków przeciągnąć od pierwszej do ostatniej kropki przez jej środek bez odrywania






Smacznego:)