02.03.2015

wątróbka drobiowa z kaki




Słodko.
Wytrawnie.






przepis na dwie porcje

200 gram wątróbki drobiowej
1 owoc kaki 
2 mini marchewki
1 mini kukurydza
2 plastry oberżyny 
kawałek świeżego ogórka
kilka sztuk solirodu
szalotka
szczypiorek
kawałek pora
rzodkiewka
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia






Wątróbkę czyścimy i smażymy na oliwie około 7-10 minut obracając ją podczas obróbki cieplnej , następnie siekamy drobno i doprawiamy solą i pieprzem. Owoc kaki obieramy i wykrawamy dwa kawałki do dekoracji resztę drobno siekamy . Marchewkę gotujemy w parowarze około 2 minut i następnie grillujemy około 2 minut razem z obraną szalotką . Oberżynę , kukurydzę  i soliród gotujemy w parowarze 1 minutę , kukurydze dzielimy na cztery .Z pora wykrawamy kawałek  na kształt prostokąta i smażymy na suchej patelni górną i dolną częścią dociskając do momentu mocnego zbrązowienia gdy będzie gotowa rozwarstwiamy ją na pojedyncze warstwy delikatnie by powstały tuby . Połowę solirodu blendujemy na mus.Dwie łyżki owocu kaki blendujemy również na mus . Ogórka   kroimy w paseczki wzdłuż  obieraczką do jarzyn , oraz rzodkiewke kroimy w plastry obieraczką .  Do foremki w kształcie koła  nakładamy owoc kaki delikatnie dociskając formując łyżką na to kładziemy w taki sam sposób wystygniętą wątróbkę , następnie dekorujemy pozostałymi składnikami . Do tub z pora nakładamy musy .




Smacznego :)