06.03.2015

wątróbka drobiowa w selerowym musie






Skalna inspiracja .

przepis na dwie porcje












400 gram wątróbki drobiowej
400 gram selera
4 łyżki śmietany kremówki
3 sztuki  mini kukurydze
2 mini marchewki
kilka wydrylowanych wiśni z kompotu / puszki
garść kiełek sałaty
pieprz gruboziarnisty, gałka muszkatołowa, sól i pieprz biały do smaku
oliwa do smażenia
chipsy z wiśni
por













MUS Z SELERA

Seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości następnie blendujemy dodając śmietanę kremówkę i tutaj ilość  w zależności jaką konsystencje musu chcemy otrzymać , doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową . Podawać na ciepło z wątróbką.















WĄTRÓBKA

Wątróbkę czyścimy i smażymy na rozgrzanej oliwie 7-10 minut w zależności od wielkości powinna zostać soczysta w środku  następnie posypujemy ją solą i pieprzem gruboziarnistym. Podawać na ciepło z innymi składnikami.














DODATKOWO

Marchewkę i kukurydzę kroimy wzdłuż na pół , smażymy na oliwie około 1-2 minut , podajemy razem z wątróbką i musem z selera.
Talerz dekorujemy wiśniami , chipsami z wiśni , kiełkami oraz porem.










Smacznego :)