03.12.2014

Klasyczny torcik śmietanowiec




Wyuzdania drugi etap .


Jak pisałam we wczorajszym poście o biszkopcie , tak i dziś wspomnę ze można upiec mały biszkopt na ten torcik , albo upiec większy i zrobić kilka albo kilka wersji :)




BISZKOPT

forma 34 x 24 cm

6 jajek - oddzielić białka od żółtek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubijamy mikserem na sztywna pianę  następnie wsypujemy po łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia/utarcia  cukru . Do masy dodajemy żółtka i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia  i delikatnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem około 30-40 minut do suchego patyczka.
Gdy biszkopt wystygnie wycinamy kształt prostokątnego torcika nożem o wymiarach 8 cm na 4 cm . Oczywiście możesz wyciąć wielkość jaka ci odpowiada .




KREM ŚMIETANKOWY

50 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
esencja waniliowa


Śmietanę ubijamy z cukrem dodając wanilię .



DODATKOWO DO DEKORACJI

kilka jagód oraz truskawek
1 łyżka startej czekolady 
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
cukier puder 

Po wykrojeniu prostokątnego torcika dzielimy go na trzy części na jednej  kładziemy krem , następnie biszkopt znów krem i biszkopt . Górną i boczne części biszkoptu dekorujemy resztą śmietany , owocami ,starta czekoladą,skórką z cytryny oraz cukrem pudrem .

Czekoladę wysypałam na talerz , po czym delikatnie nożem "popchnęłam" ją w kierunku ciasta i tak powstała piekna dekoracja .




Smacznego :)