04.12.2014

casserole z jagnięcych serc - czyli danie jednogarnkowe



Jeden garnek.
Jedno danie .


100 gram wyczyszczonych jagnięcych serc
2 słodkie ziemniaki
1 korzeń pietruszki
5 pieczarek
1 cebula
pół puszki pomidorów 
3 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
kminek
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól 
pieprz
pół łyżeczki cukru
pieprz cayenne
oliwa


Serca zalewamy wodą i dodajemy do nich liść laurowy oraz ziele angielskie i zostawiamy na kilka godzin do marynowania ( najlepiej na noc).
Następnie mięso kroimy w paski i smażymy na oliwie na złoty kolor z cebulą , pieczarkami , czosnkiem i korzeniem pietruszki , gdy już zbrązowieją pod koniec dodajemy resztę warzyw, pomidory i przyprawy - mieszamy i przekładamy do garna albo foremki z przykryciem i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 60-80 minut .
Można podać z zaparzonym jarmużem z oliwą , czosnkiem solą i pieprzem .





Smacznego :)