02.12.2014

torcik jagodowy z musem kiwi



Rozpusta.

Wyuzdanie.

Zacznę od biszkoptu... można upiec w malutkiej foremce z dwóch jaj , ja natomiast upiekłam większy i zrobiłam kilka torcików dla całej rodziny ... :)





BISZKOPT


forma 34 x 24 cm


6 jajek - oddzielić białka od żółtek

6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubijamy mikserem na sztywna pianę  następnie wsypujemy po łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia/utarcia  cukru . Do masy dodajemy żółtka i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia  i delikatnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem około 30-40 minut do suchego patyczka.
Gdy biszkopt wystygnie wycinamy kształt torcika ringiem lub foremką do wycinania o średnicy 6 cm.


MASA JAGODOWA


50 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru
pół szklanki jagód świeżych lub mrożonych
esencja waniliowa
1 łyżka żelatyny 

Jagody blendujemy, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości  ciepłej wody , śmietanę ubijamy z cukrem na koniec dodając jagody i przestygniętą żelatynę delikatnie mieszając . Gotową masą dekorujemy torcik.


MUS  Z KIWI


2 sztuki kiwi

1 łyżka cukru

Kiwi blenujemy razem z cukrem . Dekorujemy talerz na którym układamy torcik jagodowy.


DODATKOWO


kilka sztuk jagód do dekoracji torcika 

cukier puder do posypania 

Po wykrojeniu okrągłego  torcika dzielimy go na trzy części na jednej  kładziemy krem jagodowy  , następnie biszkopt znów krem i biszkopt . Górną część biszkoptu dekorujemy resztą kremu  , owocami oraz  cukrem pudrem .





Smacznego :)