08.11.2014

Wołowa tikka masala z kaszą gryczaną



Orientalnie.
Jesiennie.

SZASZŁYKI :

kulki mięsne
pół kabaczka pokrojonego 
1 czerwona papryka pokrojona
zioła prowansalskie

Kulki mięsne nabijamy na patyki do szaszłyków na przemian z kabaczkiem oraz papryką , posypujemy ziołami .
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut.

KULKI MIĘSNE :

200 gram zmielonej wołowiny
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka uprażonego siemienia lnianego 
1 łyżka uprażonego sezamu
sól pieprz do smaku
1 ząbki zgniecionego czosnku
pół cebuli startej na drobnych oczkach 
1 jajko

Z wymienionych składników wyrabiamy jednolitą masę , formujemy kulki i nabijamy na patyk do szaszłyków.



SOS TIKKA MASALA :

1 puszka pomidorów 
50 ml śmietany kremówki
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
3 ząbki zgniecionego czosnku
pół łyżeczki  kolendry w nasionach 
pół łyżeczki papryki ostrej lub świeżego chili
pół łyżeczki startego imbiru
pół łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
sól , pieprz oraz łyżeczka cukru do smaku


Na suchej patelni prażymy kolendrę drobno pokrojone chili , imbir po czym rozgniatamy w moździerzu razem z czosnkiem  . Cebule obsmażamy na złoty kolor na oliwie ,dodajemy pomidory , przyprawy i koncentrat dusimy do uzyskania jednolitego sosu . Na koniec gdy już zdejmiemy sos z gazu dodajemy śmietanę oraz jogurt naturalny , już nie gotujemy . Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku .



KASZA GRYCZANA:

1/2 szklanki kaszy
1 szklanka wody
sól
1 chili
pół cytryny ze skórką
do smaku można dodać kostkę rosołową wołową

Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , pod koniec gotowania dodajemy posiekane chili oraz sok z cytryny z pokrojoną drobno skórką , mieszamy .





Smacznego :)