04.10.2014

Smażone rożki z krewetkami



Eksperyment .
Smacznie.

Do wykonania tych pierożków trzeba zrobić dwa ciasta jedno tzw. wodne a drugie maślane .





CIASTO WODNE :

300 gram mąki pszennej
1/2 jajka roztrzepanego 
100 ml zimnej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli







CIASTO MAŚLANE :

100 gram masła
150 gram mąki pszennej

Ciasto wodne wyrabiamy z wymienionych składników na gładką masę i dzielimy na dwie części -zostawiamy na 10 minut . Zarabiamy drugie ciasto - maślane  i również dzielimy na dwie części .
Jedną cześć wodnego ciasta lekko spłaszczamy  i w środek wkładamy jedna część maślanego ciasta i  zaklejamy jak pączki . Ciasto spłaszczamy i wałkujemy na długi cienki prostokąt , następnie zwijamy w rulon jak roladę i znów wałkujemy ciasto spłaszczając  na prostokąt ,po czym zwijamy w rulon i kroimy plastry ciasta o szerokości około 1 cm tak jak roladę . To samo robimy z drugim ciastem .
Placki ukrojone nadziewamy ulubionym farszem , w tym przypadku w środku jest krewetka ,czosnek i chili .
Smażymy na głębokim oleju . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .

INSPIRACJA i INSTRUKCJA OBRAZKOWA TUTAJ

Smacznego :)