04.10.2014

Smażone rożki z krewetkami



Eksperyment .
Smacznie.

Do wykonania tych pierożków trzeba zrobić dwa ciasta jedno tzw. wodne a drugie maślane .





CIASTO WODNE :

300 gram mąki pszennej
1/2 jajka roztrzepanego 
100 ml zimnej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli







CIASTO MAŚLANE :

100 gram masła
150 gram mąki pszennej

Ciasto wodne wyrabiamy z wymienionych składników na gładką masę i dzielimy na dwie części -zostawiamy na 10 minut . Zarabiamy drugie ciasto - maślane  i również dzielimy na dwie części .
Jedną cześć wodnego ciasta lekko spłaszczamy  i w środek wkładamy jedna część maślanego ciasta i  zaklejamy jak pączki . Ciasto spłaszczamy i wałkujemy na długi cienki prostokąt , następnie zwijamy w rulon jak roladę i znów wałkujemy ciasto spłaszczając  na prostokąt ,po czym zwijamy w rulon i kroimy plastry ciasta o szerokości około 1 cm tak jak roladę . To samo robimy z drugim ciastem .
Placki ukrojone nadziewamy ulubionym farszem , w tym przypadku w środku jest krewetka ,czosnek i chili .
Smażymy na głębokim oleju . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .

INSPIRACJA i INSTRUKCJA OBRAZKOWA TUTAJ

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Pierwszsy raz widzę taki wynalazek. Muszę powiedzieć, że kombinacja tych dwóch rodzjów ciasta bardzo ładnie sie prezentuje. Tak jak napisałaś, nadzienie, to już kwestia gustu. Bardzo innowacyjne, bardzo mi sie podoba,

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdy spotkalam to pierwszy raz odrazu wiedzialam ze musze to zrobic :) i to byla dobra decyzja :)
      rowniez pozdrawiam

      Usuń
  2. Łał, wyglądają niesamowicie efektownie! Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

skrobnij do mnie :)