27.09.2014

Ryba i pieczone ziemniaki



Prostota wyrafinowana .
Rybka .


2 sztuki sardynek z głowami
100 gram młodych ziemniaków w łupinach
3 łyżki mąki
oliwa do smażenia
tymianek 
oregano
sól 
pieprz
chili w proszku
cytryna
majonez cytrynowy







MAJONEZ CYTRYNOWY


1 żółtko
1/2 łyżeczki musztardy dijon 
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
100 ml oliwy
skórka otarta z połowy cytryny
sól 
pieprz
1 łyżka wody wrzącej

żółtko ,musztardę , cukier ,sól ,pieprz oraz cytrynę ucieramy rózgą kuchenną do otrzymania jednolitej konsystencji . Dalej ucierając dolewamy oliwę bardzo powoli w małych ilościach kręcąc rózgą w jedną i tą samą stronę ponieważ majonez może się zważyć. Gdy dodamy cała oliwę powstanie nam gęsty majonez więc dolewamy do niego 1 łyżkę wrzątku i mieszamy .Na koniec dodajemy skórkę z cytryny .





Ziemniaki myjemy i kroimy według uznania , doprawiamy chili ,  tymiankiem , oregano i dodajemy 4 łyżki oliwy . Dokładnie mieszamy by przyprawy były na całych ziemniakach . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni z termoobiegiem około 25-40 minut zależnie od wielkości ziemniaków. 
Rybę przyprawiamy , obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron do zrumienienia.





Smacznego  :)