29.08.2013

KOCHAM ... najlepszy kurczak




Zdecydowaie mój faworyt kurczakowy ...jest bardzo soczysty w środku i chrupiący na zewnatrz ,  do niedawna był to TAK ZWANY GENERAŁ  ale spadł na drugą pozycje ulubionych ...
Ten kurak jest aromatyczny i wcale nie pikantny jakby się moglo wydawać , chilli daje cudny aromat i staje się ostre gdy je przegryzamy co daje cudne "fantazje"  smakowe :) mniam:)



KURCZAK

kurczak - udka/podudzia/skrzydła/piersi 
2 łyżki olivy
chilli - po 2 na porcję mięsa
czosnek- po 2 ząbki na porcję mięsa
curry 
papryka ostra
oregano
sól

Kurczaka smarujemy pastą zrobioną z olivy i przypraw. Nacinamy dziurki na chilli i czosnek i wpychamy je do środka . Odstawiamy do lodówki na noc albo prznajmniej kilka godzin. Wkładamy do folii/rękawa do pieczenia , zamykamy ją i robimy 3 dziurki . Pieczemy w piekarniku "gora-dół" w tem. 200 stopni przez 20 minut , po czym przecinamy worek wzdłuż i  nastepnie pieczemy około 20-30 minut przełączając piekarnik na grill z góry-opcjonalnie. Z kurczakiem jednocześnie można piec ziemniaczki.

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI

ziemniaki
1 łyżka olivy
curry

Ziemniaki obieramy , myjemy kroimy w większe "frytki" , marynujemy w olivie oraz curry. Wkładamy do folii/rekawa do pieczenia i robimy dziurki jak w przypadku kurczaka , rownież pieczemy 20 minut , nastepnie rozrywamy worek i pieczemy aż ziemniaki się zrumienia i upieczą .

Smacznego:)