22.07.2012

SERNIK WIEDEŃSKI NA QUARK'U


Pyszny sernik który nigdy nie opada !! idealnie mokry i puszysty - po-prostu idealny !!


  • 1250 gram sera twarogowego QUARK ( 0% tłuszczu) - może być tłusty twaróg ale wtedy dajemy pół kostki masła 
  • 2 szklanki cukru
  • 2 garści rodzynek
  • 1 kostka masła
  • 12 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

do dekoracji dwie czekolady tutaj biała i mleczna 

miękkie masło pokrojone w małe kostki ucieramy z cukrem 



białka jajek oddzielamy od żółtek .... żółtka dodajemy do utartego cukru z masłem i dalej ucieramy do rozpuszczenia cukru ...



dodajemy serki i znów ucieramy ... najlepiej jak wszystkie składniki uceramy jak najdłużej ... wtedy sernik będzie puszysty i nie opadnie ...

na koniec dodajemy rodzynki oraz mąke - już tylko miksujemy do połączenia składników ....

Białka jajek ubijamy na sztywna masę i dodajemy do masy serowej ..delikatnie mieszając łyżką ...

wykładamy do formy ...



pieczemy w rozgrzanym pikarniku :

30 minut w temp. 170 stopni
nastepnie zmniejszamy piekarnik :
20 minut w temp.150 stopni
nastepnie znów zmniejszamy piekarnik :
30 minut w temp. 125 stopni 


po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy go zostawiając tam ciasto około 20 minut ....

gdy całkowicie wystygnie dekorujemy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki .

Smacznego:)











23 komentarze:

  1. uwielbiam sernik wiedenski;)))) piekne i apetyczne zdjęcia...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje - ja tez uwielbiam takie serniki:)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Ale te wzory na polewie kuszą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik, ta polewa. Ach, rozmarzyłam się :-) Tak się tylko zastanawiam, czy serek quark to coś, co ja kiedykolwiek widziałam w sklepie.....? Hmmmmmm. Hmmmmmm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest wersja sernika dla "angoli" :D jest tp serek twarogowy 0% tłuszczu .. ale zamiast niego jak napisalam mozna dac zwykly twarog albo wiaderkowy:)
      pozdrawiam

      Usuń
    2. Tak, tak Olesiu widziałam Twoje propozycje zamienników ale to 0% tłuszczu mnie w tym serku zaciekawiło tak bardzo, że zapragnęłam sernika właśnie quarkowego, bo zamienniki jednak są tłuściutkie strasznie ;-0 Szkoda, że to "angolowy" serek ;-)

      Usuń
    3. kupilam go co prawda w tesco wiec mozliwe ze w pl bedzie tez ... nie wiem w zasadzie ale mozna sprawdzic:)
      milego dnia;)

      Usuń
    4. poszukam więc, choć nadziei nie ma ;-)

      Usuń
  4. Ale pychota! jak ja dawno nie piekłam sernika! Chyba jakiś jutro popełnię przez albo dzięki Tobie;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ja tez dawno nie pieklam no i nie jadlam wiec w koncu mam:)
      pozdrawiam

      Usuń
  5. Piękny sernik ale aż z 12 jajek!WOW:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sernik nie moze byc oszukany ... zeby byl przepyszny musi byc bogaty - no niestety ciasto wymagajace;)
      pozdrawiam

      Usuń
  6. Piękny, aż ślinka cieknie!........ser quark często gości w mojej kuchni, zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam z czystym sumieniem :) niektorzy dodaja mascarpone ale przy tej ilosci masla jest idelealnie tlusty:)
      pozdrawiam

      Usuń
  7. serek Quark można kupić w sklepach z towarami z niemiec jeśli w Waszy miastach i miasteczkach takie są. Fakt kiedyś piekłam serniki tylko na tym serku i gdzieś po drodze o tym zapomniałam. Pięknie ten serniczek wygląda myślę, że to będzie mój wybór weekendowy. Sernik dla mojego "M" musi być mokry, ciężkawy i serowy a ten właśnie tak wygląda. Jeszcze tylko napisz mi proszę jaka duża forma musi być (lubie serniczki wyższe - plaskate tracą na apetyczności dla mnie oczywiście)Pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma prostokątna 35x24cm plus keksowka ... mi wyszla z tej ilosci twarogu i jaj :) rzeczywiscie jest mokry taki jak lubie:) polecam i dziekuje za mily komentarz:)
      pozdrawiam

      Usuń
  8. Bez proszku do pieczenia się robi ten sernik? Pewnie i tak nie odpowiesz szybko, a ja jestem w trakcie robienia tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak bez proszku do pieczenia:) przepraszam ze dopiero odp
      nigdy nie dawalam proszku do sernika :)
      pozdrawiam

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź :) Nie dodałam proszku, a ciasto megaaaaa pyszne! Wszyscy się zajadali u mnie w domu :D Wyszło tak dużo tego, że musiałam białka z masą wymieszać w największym garze jaki miałam w domu :D W końcu wiem z czego mogę w Niemczech upiec sernik. Dzięki wielkie! Pozdrawiam! :)

      Usuń
    3. super!!! ciesze sie ze moglam pomoc:) mi sie nawet wydaje z eten twarog jest duzo lepszy od polskiego :) jest bardzo mokry:)
      rowniez pozdrawiam:)

      Usuń

skrobnij do mnie :)