22.07.2012

SERNIK WIEDEŃSKI NA QUARK'U


Pyszny sernik który nigdy nie opada !! idealnie mokry i puszysty - po-prostu idealny !!


  • 1250 gram sera twarogowego QUARK ( 0% tłuszczu) - może być tłusty twaróg ale wtedy dajemy pół kostki masła 
  • 2 szklanki cukru
  • 2 garści rodzynek
  • 1 kostka masła
  • 12 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

do dekoracji dwie czekolady tutaj biała i mleczna 

miękkie masło pokrojone w małe kostki ucieramy z cukrem 



białka jajek oddzielamy od żółtek .... żółtka dodajemy do utartego cukru z masłem i dalej ucieramy do rozpuszczenia cukru ...



dodajemy serki i znów ucieramy ... najlepiej jak wszystkie składniki uceramy jak najdłużej ... wtedy sernik będzie puszysty i nie opadnie ...

na koniec dodajemy rodzynki oraz mąke - już tylko miksujemy do połączenia składników ....

Białka jajek ubijamy na sztywna masę i dodajemy do masy serowej ..delikatnie mieszając łyżką ...

wykładamy do formy ...



pieczemy w rozgrzanym pikarniku :

30 minut w temp. 170 stopni
nastepnie zmniejszamy piekarnik :
20 minut w temp.150 stopni
nastepnie znów zmniejszamy piekarnik :
30 minut w temp. 125 stopni 


po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy go zostawiając tam ciasto około 20 minut ....

gdy całkowicie wystygnie dekorujemy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki .

Smacznego:)