19.07.2012

KURCZE



mój ulubiony sposób pieczenia kurczaka .. idealnie soczystego z chrupiącą skórką ... pewnie znacie już ten sposób i zapewne tez uwielbiacie ...
zdecydowałam sie na taki post ponieważ niektórzy nie robili jeszcze w taki sposób kurczaka .....


Marynujemy kurczaka na noc w ulubionych przyprawach do kurczaka i 3 łyżkami oleju , wkładamy do miski i nakuwamy nożem w różnych miejscach  - przykrywamy folią aluminiową i do lodówki .. najlepiej na całą noc ...


mieszkanka moich przypraw do kurczaka :


  • sól
  • papryka
  • cebula w granulkach
  • czarny pieprz
  • suszona zielona pietruszka
  • pieprz Cayenne







oraz
  • majeranek... do środka kurczaka tak około garści ...



przed pieczeniem nabijamy na butelkę - może być po piwie ... do połowy butelki wlewamy wodę i nabijamy kurczaka ...



pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem ... nastepnie 15 minut w 180 stopniach ... w zasadzie zależy od wielkości kurczaka - ja zawyczej piekę tyle czasu ile kurczak waży ... oraz należy wkłuć mu w udko wykałaczkę i zobaczyc czy będzie wypływać krew .. jeżeli nie to kurczak jest gotowy

Blaszke na której stawiamy paterę z kurczakiem zalewamy wodą ... przez to mięso kurczaka jest soczyste w środku:)



najprostszym sposobem ściągnięcie kurczaka z butelki jest wbić pod skrzydła widelce z każdej strony po jednym ... i powolnym ruchem ciągnąć do góry ... nieraz kurczak nie chce drgnąć ponieważ może od szyjki sie przykleił  , należy wówczas odkleić go nożem ...







Smacznego:)