19.07.2012

KURCZE



mój ulubiony sposób pieczenia kurczaka .. idealnie soczystego z chrupiącą skórką ... pewnie znacie już ten sposób i zapewne tez uwielbiacie ...
zdecydowałam sie na taki post ponieważ niektórzy nie robili jeszcze w taki sposób kurczaka .....


Marynujemy kurczaka na noc w ulubionych przyprawach do kurczaka i 3 łyżkami oleju , wkładamy do miski i nakuwamy nożem w różnych miejscach  - przykrywamy folią aluminiową i do lodówki .. najlepiej na całą noc ...


mieszkanka moich przypraw do kurczaka :


  • sól
  • papryka
  • cebula w granulkach
  • czarny pieprz
  • suszona zielona pietruszka
  • pieprz Cayenne







oraz
  • majeranek... do środka kurczaka tak około garści ...



przed pieczeniem nabijamy na butelkę - może być po piwie ... do połowy butelki wlewamy wodę i nabijamy kurczaka ...



pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem ... nastepnie 15 minut w 180 stopniach ... w zasadzie zależy od wielkości kurczaka - ja zawyczej piekę tyle czasu ile kurczak waży ... oraz należy wkłuć mu w udko wykałaczkę i zobaczyc czy będzie wypływać krew .. jeżeli nie to kurczak jest gotowy

Blaszke na której stawiamy paterę z kurczakiem zalewamy wodą ... przez to mięso kurczaka jest soczyste w środku:)



najprostszym sposobem ściągnięcie kurczaka z butelki jest wbić pod skrzydła widelce z każdej strony po jednym ... i powolnym ruchem ciągnąć do góry ... nieraz kurczak nie chce drgnąć ponieważ może od szyjki sie przykleił  , należy wówczas odkleić go nożem ...







Smacznego:)

21 komentarzy:

  1. mniam! wbijam do was na obiad Siostro! i tak robisz już za dużo rarytasów, a mnie to omija.. tęsknię za swoim dzieciństwem, gdzie władzę w kuchni miałaś Ty, a mój brzuszek był wiecznie zadowolony :D Natala :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bosz, co Ty zrobiłaś kurczakowi? ;-) Nadziałaś go na butlę :-) Niezły ten Twój butelkowy patent:)

    OdpowiedzUsuń
  3. słyszałam o tym sposobie, ale nigdy nie próbowaliśmy tak kurczaka nabić w butelkę, a raczej na butelkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam mieso jest super :) soczyste i chrupiaca skorka :)
      pozdrawiam

      Usuń
  4. nigdy nie próbowałam tak piec kurczaka... chociaż chodzi za mną pieczona kaczka :) więc jak wrócę z wakacji to penie coś takiego się u mnie pojawi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kackzi jeszcze tak nie pieklam ..zapewne tez wyjdzie super ... z zasady kaczka zazwyczaj wychodzi sucha ...wiec to sie moze udac;)

      Usuń
  5. Strasznie mnie rozśmieszył widok tego kurczaka..aż mam wyrzuty sumienia;p Ja też często słyszałam o "nadzianiu kurczaka na butelkę" ale jeszcze nigdy nie miałam na to odwagi. W końcu muszę to zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mu dałaś popalić, wygląda bardzo apetycznie hmmm te udeczka chętnie wbiję ząbki w to soczyste mięsko nie pozostaje nic innego jak nadziać kuraczka i do solarium,,,,
    dzięki za przepis skorzystam na 100%

    OdpowiedzUsuń
  7. kurczak na butelce :D super, przymierzam się do takiego, ale chcialam spróbować z piwem w butelce ;)


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z piwem tez robilam ... ale zdecydowanie wole bez:)
      pozdrawiam

      Usuń
  8. Witam ponownie,
    chciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
    Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)

    Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
    Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje. Zapewne kazdy doda coś od siebie ;).

    Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu ;)

    Proszę o odpowiedź ;) Pozdrawiam Serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja próbowałam z piwem wyszedł wyśmienity:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) fajnie ze ci smakowal:)
      wogole kurczak rewelacja:)

      Usuń
    2. Dzisiaj kurczaka zamarynowałam ,a jutro go upiekę.Kiedyś piekłam ,ale nabijałam na słoik 1/2l ,ale na butelce lepiej wygląda.Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
    3. ciesze sie z ecie zainspirowalam:) czekam na relacje:)
      pozdrawiam

      Usuń

skrobnij do mnie :)