15.06.2012

Z DŻEMEM I BUDYNIEM




CIASTO NA 64 SZTUKI :


  • 11/2 szklanka mleka
  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 kostka masła - roztopionego
  • 4 żółtka
  • szczypta soli


mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak by nie parzyło w palec :) dodajemy drożdże , łyżkę cukru oraz sól - mieszamy , posypujemy z wierzchu mąką , odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu ...
Gdy rozczyn będzie już gotowy dodajemy resztę składników  tylko mąki nie dajemy odrazu całej .. zostawiając do podsypania podczas wałkowania , wyrobić jednolite ciasto i zostawić do wyrośnięcia ... gdy wyrośnie wyrobić jeszcze raz ciasto i znowu zostawić do wyrośnięcia :)
Wałkować i wycinać kwadraty ... nakładać dżem oraz budyń .. zwijać ...posmarować z wierzchu białkiem ... zostawić rogaliki do wyrośnięcia na 20 minut i piec w rozgrzanym piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni :)


Smacznego:)