14.06.2012

BUDYŃ NA "Gérard-zie"


budyń na "Gérard-zie" .. czyli ciastko francuskie z budyniem i ananasem .. a ciastko zostało ochrzczone popularnym francuskim imieniem ... tak ponieważ pierwsza myśl była budyń na francuzie - ale takie już były :)  , więć u mnie będzie "Gérard" dla odmiany :)

PRZEPIS NA 12 CIASTEK:

  • 1 płat gotowego francuskiego ciasta
  • 1 jajko
  • budyń - poniżej przepis
  • 2 plastry swieżego ananasa




z ciasta wycinamy 24 kwadraty ... 12 kwadratów kładziemy na papier do pieczenia smarujemy rozmąconym jajkiem, z reszty kwadratów wycinamy ramki ... jak na zdjęciu..



Kładziemy ramki na wcześniej położone kwadraty na papierze do pieczenia ...również smarujemy je jajkiem



do środka kwadratów nakładamy wystygnięty budyń 

PRZEPIS NA DOMOWY BUDYŃ:

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki krupczatki / mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła

Zagotować szklankę mleka , do reszty mleka dodajemy mąki , cukier oraz żółtko - miksujemy żeby nie bylo grudek , do gotującego się mleka dodajemy nasz miks mleczno - jajeczny cały czas mieszając , ja używam zawsze miksera i nie ma wtedy grudek :) miksować do zagotowania ...
Gdy budyń wystygnie zmiksować go z miękkim masłem :)





układamy na wierz pokrojonego ananasa .. wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na 20 minut na 200 stopni .

Smacznego:)