23.06.2012

POMARAŃCZA W NUTELLI



Bardzo pyszne odkrycie ostatnich czasów - przeze mnie :) - bita śmietana połączona z nutellą i pomarańczami ... pyszotka ... nie za słodkie ciasto podkreślone cytrusami ... mmmm :)

 Biszkopt z 6 jajek .... PRZEPIS NA BISZKOPT IDEALNY   :) tylko tym razem  bez dodatku kakao ...ale z dodatkiem otartej skórki z 4  wyparzonych pomarańczy .... pod koniec ubijania biszkoptu 



KREM :

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek nutelli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny - opcjonalnie
  • 100 ml wrzątku - do żelatyny

Jeżeli mamy bardzo gęstą śmietanę kremówkę nie trzeba do niej dodawać żelatyny , zazwyczaj taką śmietanę kupimy na ekologicznej farmie , ta sklepowa potrzebuje żelatyny ponieważ po połączeniu z czekoladą będzie się rozpływać...

DO NASĄCZENIA BISZKOPTÓW:

  • miąższ oraz wyciśniety sok z 4 pomarańczy 

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , na koniec dodajemy nutellę , oraz wystygniętą i wcześniej namoczoną żelatynę w ilosci 100 ml wrzącej wody , wykładamy na biszkopty nasączone sokiem pomarańczowym oraz drobno pokrojonym miaższem ... schłodzić w lodówce ...

Smacznego :)