20.09.2015

kaczka duszona w śliwkach



jesienna paleta barw 







przepis na cztery porcje 


2 piersi z kaczki (około 600-800 gram)
3 marchewki
200 gram śliwek suszonych
2 czerwone cebule
200 gram czerwonej kapusty
groszek cukrowy razem z liśćmi i kwiatami
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki masła
cukier
sok z połówki cytryny
pieprz biały
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry





Piersi z kaczki marynujemy w kolendrze oraz rozdrobnionym czosnku całą noc w lodówce, następnie przecinamy skórę kaczki  w dowolną kratkę i smażymy z obu stron na złoty kolor zaczynając od strony ze skórą by tłuszcz się wytopił , dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy , podlewamy połową szklanki wody oraz drobno pokrojone śliwki i dusimy na małym ogniu (około 60-80 min). W między czasie gotujemy marchewki do miękkości i blendujemy z masłem na  na puree , doprawiając solą i cynamonem. Kaczkę porcjujemy , sos blendujemy i doprawiamy  solą,pieprzem, kwaskiem  oraz cukrem do smaku,wykładamy na talerz . Kapustę parzymy w osolonej wodzie i również dekorujemy talerz razem z groszkiem i liśćmi groszku.








Smacznego:)