21.09.2015

aromatyczny rosół z kaczki





rozgrzewający
pobudzający
idealny





przepis na sześć-osiem porcji


korpus, dwa skrzydła i jedna pierś kaczki
mała główka kapusty włoskiej
10-15 średniej wielkości marchewek
średniej wielkości seler korzeń razem z liśćmi
pęczek natki pietruszki
3 średniej wielkości pory
3 czerwone cebule
około 2-3 litry wody
sól i pieprz do smaku







Porcje z kaczki zalewamy zimną wodą i wstawiamy na średnim ogniu , gdy się zagotuje zmniejszamy do minimum by wywar tylko delikatnie pyrkolił , następnie dodajemy wyczyszczone i obrane warzywa i liście , natkę pietruszki dzielimy na pół - jedną dajemy do gotowania wywaru , drugą siekamy drobno i posypujemy rosół przed podaniem , cebulę obieramy i "palimy" na suchej patelni aż z kilku stron będzie miała czarny przypalony kolor ,  kapustę dodajemy około 10 minut przed zakończeniem gotowania . Rosół gotować około 2-3 godzin ,podawać z makaronem i natką pietruszki.










Smacznego :)