12.03.2015

zupa pomidorowa i panna cotta z koziego sera







koza zjadła pomidora.

przepis na cztery porcje










KOZIE KULE

250 ml śmietany kremówki
100 mleka
60 gram koziego sera
3 łyżeczki żelatyny
sól ,biały pieprz i pieprz gruboziarnisty do smaku

Śmietanę i mleko lekko podgrzać-nie doprowadzać do wrzenia ! dodać pokrojony kozi ser podgrzewać i  mieszać trzepaczką aż się rozpuści , następnie odlać troszkę i wsypać żelatynę mieszając by się rozpuściła i wlać  ponownie do śmietany z mlekiem i serem kozim ,doprawić do smaku i podzielić na dwie części do jednej wsypać gruboziarnisty pieprz .Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.










MUS POMIDOROWY

1 puszka pomidorów
sól i cukier do smaku
1 łyżka masła

Pomidory odcedzić z soku i smażyć na maśle około 10 minut  doprawić do smaku i zblendować na gładką masę gdy będą grudki należy przelać przez sitko.









ROSÓŁ DYNIOWY

1 litr wody
5 marchewek
2  korzenie pietruszki
kawałek selera
por
300 gram dyni piżmowej
pęczek natki pietruszki
sól i biały pieprz do smaku

Warzywa obieramy , myjemy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości , odcedzamy przez gazę .













DODATKOWO

Kilka żółtych pomidorków koktajlowych
kilka listków boćwiny
kilka listków bazylii
kilka kiełków sałaty
oregano suszone
oliwa

Pomidorki zapiekamy w oliwie i oregano około 3-5 minut w piekarniku na funkcji grill.

Musem pomidorowym , kulkami panna cotta z kozim serem ,  pomidorami ,boćwiną , bazylią i kiełkami dekorujemy talerz i zalewamy gorącym rosołem dyniowym . 



Smacznego :)