20.03.2015

okoń morski




Idealne połączenie.

przepis na cztery porcje





400 gram okonia morskiego 
4 przegrzebki
200 gram ugotowanego zielonego groszku
8 sztuk herbatników maślanych
6 łyżek majonezu
garść posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej mięty
mąka do obtoczenia ryby
oliwa do usmażenia ryby 
2 łyżki klarowanego masła



DODATKOWO

kolorowe marchewki
rzodkiewki
kiełki sałaty





Groszek zielony blendujemy razem z koprem  i miętą  dodając na koniec majonez i sól , zostawiamy  kilka sztuk groszku zielonego do dekoracji .  Ciastka kruszymy. Rybę smażymy obtoczoną w mące na oliwie około 2-3 minut z każdej strony aż się zarumieni . Przegrzebek smażymy na klarowanym maśle  po 1 minucie z każdej strony , powinien być rumiany ale w środku wilgotny , gdy go przesmażymy będzie gumowaty. Sosem , ciastkami i resztą składników dekorujemy talerz i podajemy rybę i przegrzebek gorące.







Smacznego :)