26.03.2015

pstrąg smażony





Rajska wyspa.






przepis na dwie porcje




RYBA

2 sztuki pstrąga 
mąka do obtoczenia
oliwa do smażenia 
sól

Pstrąga dzielimy na porcje i solimy , smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor  uprzednio obtaczając w mące .










BISZKOPT KOPERKOWY

1 jajko
1 łyżka drobno posiekanego kopru
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku

Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywno ze szczypta soli następnie dodajemy żółtko i dalej ubijamy mikserem około 2 minut . Następnie dodajemy koper , pieprz i mąkę i delikatnie łączymy składniki nakładamy ciasto do foremek od muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 15-18 minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50%  ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz.










SOS CYTRYNOWY

150 ml mleka
1 łyżka masła
1 1/2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki soku z cytryny
skórka starta z połowy cytryny
sól , pieprz gruboziarnisty i cukier do smaku

masło rozpuścić na małym ogniu następnie dodać mąkę i mieszać rózgą aż mąka się delikatnie zasmaży , dodać mleko oraz sok i skórkę z cytryny i gotować chwilę  ciągle mieszając na małym ogniu , doprawić do smaku i podawać z resztą składników.









CHIPSY Z KARELI

1 karela
oliwa do smażenia
mąka do obtoczenia
sól , kurkuma , chili do smaku

Warzywo karela kroimy w plastry i zasypujemy solą na około 30 minut by usunąć smak goryczki . Odlewamy sok który wypuściła karela i obtaczamy ja w mące pomieszaną z kurkumą i chili . Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia.










DODATKOWO

2 ugotowane marchewki
2 szparagi
rukola
boćwina
kiełki rukoli






Smacznego :)