25.03.2015

dynia z kozim serem



Pomarańczowa rozpusta.



przepis na dwie porcje








SZAFRANOWE PÓŁKULE


60 ml smietany kremówki
25 ml mleka
1 łyżeczka żelatyny
sól i szczypta szafranu do smaku



Śmietanę i mleko lekko podgrzać-nie doprowadzać do wrzenia !  następnie odlać troszkę i wsypać żelatynę mieszając by się rozpuściła i wlać  ponownie do śmietany z mlekiem  ,doprawić do smaku .Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.









MUS DYNIOWY

200 gram ugotowanej do miękkości dyni piżmowej
1 łyżka śmietany kremówki
sól i gałka muszkatołowa do smaku

Dynie blenujemy dodając do niej śmietanę i przyprawy . Dekorujemy talerz.




MUS ŚLIWKOWY

garść śliwek suszonych gotować około 8 minut - blendujemy i dekorujemy talerz.








KOZI SER

150 gram sera koziego
mąka do obtaczania 
oliwa do smażenia 

Ser kroimy w plastry obtaczamy w jajku i mące i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do zrumienienia. Należy zachować delikatność przy przewracaniu . Można podawać na gorąco lub zimno.


DODATKOWO

złoty burak
czerwony burak
marchew ugotowana
kawałek ogórka świeżego
roszpunka
boćwina
marchewka purpurowa








Złoty burak obieramy i gotujemy razem z burakiem czerwonym pokrojonym na mniejsze kawałki po to by złoty burak zmienił barwę na oryginalną , studzimy i kroimy na plastry . Resztą składników dekorujemy talerz.



Smacznego:)