27.03.2015

pomarańcza w karmelu




Niezwykła pomarańcza.






przepis na dwie porcje


2 pomarańcze 
2 łyżki jogurty tureckiego
pół szklanki cukru
1/2 - 1  szklanki soku z ananasa 
1 łyżeczka  gorzkiego kakao
1 łyżeczka startej i wysuszonej skórki z limonki
kilka listków mięty






Pomarańcze obieramy i kroimy poziomo w plastry , zostawiamy kawałek skórki , usuwamy z jej środka białą błonkę  i kroimy w cieniutkie paseczki. Cukier karmelizujemy i wrzucamy na niego paseczki ze skórki ale każdy pojedynczo by się nie skleiły po chwili wlewamy 1/2 szklankę soku  z ananasa ale tutaj zdejmujemy garnek z palnika na chwilę by nie oparzyć się karmelem bo może "lekko wybuchnąć" znów wkładamy na palnik i gotujemy na średnim ogniu aż karmel się rozpuści , może być tak że trzeba będzie dodać troszkę więcej soku by się całkowicie rozpuścił . Gdy już będzie jednolita konsystencja wkładamy pomarańcze i kilka razy przekręcamy ja delikatnie podczas gotowania gotujemy około 3-5 minut. Podajemy z jogurtem , skórką z limonki i pomarańczy , miętą i kakao.








Smacznego :)