30.01.2015

zupa krem z pieczarek




Interesujące smaki.

przepis na trzy - cztery porcje


1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
250 gram pieczarek
2 cebule
natka pietruszki
4-5 ziemniaków
1 łyżka oliwy do usmażenia pieczarek i cebuli
sól i pieprz do smaku

SZASZŁYK

300 gram piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki chilli w proszku - tu w zależności jaką ostrość oczekujemy
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy
sól

DODATKOWO

4 ugotowane marchewki
4 łyżki jogurtu naturalnego




Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kwadraty i marynujemy w przyprawach i oliwie przez kilka godzin. Nabijamy na patyk do szaszłyków i  grillujemy przed samym podaniem z każdej strony po 2 minuty ( z czterech stron).
Do gotującego się wywaru dodajemy ziemniaki oraz pokrojone - według uznania pieczarki usmażone na brązowy kolor razem z cebulą pokrojoną w kostkę . Gotujemy do miękkości , na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawy , blendujemy i podajemy razem z jogurtem oraz szaszłykiem.

*JAK ZROBIĆ WZÓR NA ZUPIE

ugotowana wcześniej marchewkę blendujemy i robimy paski wyciskając marchewkę np z woreczka z małą dziurką , tak samo wyciskamy jogurt poziomo ,następnie patyczkiem do szaszłyka robimy paski pionowe bez odrywania .








Smacznego :)