30.01.2015

aromatyczna pierś z kurczaka



Imbirowy staw.


przepis na dwie porcje

200 gram piersi z kurczaka
3 ugotowane marchewki
2 łyżki śmietany kremówki
pół awokado
2 ząbki wyciśniętego czosnku
1 łyżka startego imbiru
4 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu
1 łyżeczka chili w płatkach
1 łyżeczka suszonego oregano 
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
kilka kropel barwnika spożywczego zielonego

DODATKOWO

kiełki sałaty - tutaj dowolny wybór
zielona część pora
5 malin -mogą być mrożone
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 łyżka oliwy







Piersi z kurczaka marynujemy w oliwie , chili , oregano oraz soli kilka godzin . Grillujemy około 3 minut z każdej strony przed samym podaniem  następnie odstawiamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 3 minuty by odpoczęły .






MUS Z MARCHEWKI

Ugotowane marchewki blendujemy na koniec dodając śmietanę kremówkę oraz imbir i sól . Podgrzewamy mus i podajemy układając na nim mięso .

MUS Z AWOKADO

Awokado blendujemy dodając do niego kilka kropel barwnika spożywczego ,  czosnek oraz sól i pieprz .







CHIPS Z PARMEZANU

Na jeden chips wysypujemy dwie łyżki parmezanu na rozgrzaną suchą patelnie w kształcie koła i czekamy aż się zacznie rozpuszczać , gdy się rozpuści i zacznie leciutko brązowieć od spodu to  zrobić malutką dziurkę łyżeczką i zdjąć patelnie z palnika i zostawić na jedną minutę następnie delikatnie podważać łopatką drewnianą by zdjąć chips i odłożyć go by przestygł.

MUS Z MALIN

Maliny blendujemy i rysujemy na talerzu np cieniutkim patyczkiem dekoracyjne mazy.

CEBULA 

Cebulę obieramy i kroimy podłużnie  na pół , rozdzielamy cebulę na pojedyncze liście, smarujemy oliwą i grillujemy aż uzyskamy odpowiadający nam kolor . Układamy na mus z awokado.

KORZEŃ PIETRUSZKI

Pietruszkę obieramy i wycinamy wzdłuż obieraczką cienkie paski , smarujemy je oliwą i grillujemy na lekko brązowy kolor aż zmiękną - trzeba uważać by nie za długo grillować  by nie wyschła by można było zwinąć ja w rulon.

POR

Kroimy wzdłuż w bardzo cieniutkie  paseczki i dekorujemy potrawę.

KIEŁKI

Odcinamy kilka kiełków nożyczkami i dekorujemy.




Smacznego :)