21.01.2015

sałatka ze szparagówką na ciepło



jesienny powiew wiosny.



idealna jako dodatek lub główne danie

przepis na dwie porcje

200 gram ugotowanej fasolki szparagowej - może być mrożona
1 mała cebula pokrojona w piórka 
50 gram boczku wędzonego - pokrojonego w paski
5 sztuk moreli suszonych  - również pokrojone w paski
1 chili pokrojone
garść prażonego na suchej patelni sezamu razem z siemieniem lnianym
kromka chleba na grzanki
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku - zgniecionego
sól do smaku








Cebule i boczek smażymy na oliwie na brązowy kolor następnie dodajemy fasolkę , morele , chili oraz czosnek i chwilę podsmażamy łącząc wszystkie składniki  ,na koniec dodajemy grzanki  które grillowaliśmy  wcześniej albo podpiekamy w piekarniku  w temp. 180 stopni około 5-8 minut - należy pilnować by uzyskać idealne jakie chcemy następnie sałatkę  doprawiamy do smaku i serwujemy.









Smacznego :)