15.01.2015

jagnięcina po marokańsku





sycąca wiosna ... aromatyczną zimą 


przepis na dwie - trzy porcje

500 gram udźca z jagnięciny
3 marchewki - pokrojone w większe kawałki
garść suszonych moreli
garść świeżych lub suszonych daktyli
garść rodzynek
3 cebule - pokrojone w cząstki
5 ząbków czosnku - zgniecionych
3 chili
1 łyżka startego imbiru
1 puszka śliwkowych pomidorów
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka soli 
2 łyżki oliwy







DODATKOWO

200 gram ugotowanego kuskusu
łyżka posiekanej natki  pietruszki lub kolendry
łyżka jogurtu naturalnego







Mięso z jagnięciny kroimy na większe kawałki i smażymy je na oliwie do uzyskania brązowego koloru razem z cebulą , następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego albo blaszki i łączymy ze wszystkimi wymienionymi składnikami i przyprawami - przykrywamy i pieczemy około godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni . Podawać z kuskusem i jogurtem naturalnym. 








Smacznego :)