01.01.2015

racuszki z jabłkami








Noworoczne smakołyki .





przepis na około 30 sztuk


1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka szczypta soli
2 łyżeczki drożdży w proszku albo  1/3 drożdży w kostce 






DODATKOWO

3 jabłka 
olej do smażenia
cukier puder do posypania racuszków








Mleko rozgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak aby nie parzyło w palce następnie dodajemy wszystkie składniki i ucieramy rózgą około 5-8 minut by napowietrzyć ciasto , następnie dodajemy pokrojone w centymetrowe kawałki jabłka -mieszamy delikatnie łyżką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia obsypując z wierzchu mąką .


Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju 
- tak do zanurzenia ich do połowy - z dwóch stron nakładając na patelnie małą łyżeczką . Odsączamy z nadmiaru oleju na papierze i obsypujemy cukrem pudrem.



Smacznego 



zBLOGowani.pl