01.01.2015

nadziewane ziemniaki w pomidorach




Inne spojrzenie na ziemniaki.

ZIEMNIAKI

kilka sztuk małych ziemniaków
nadzienie pieczarkowe
garść sera cheddar 
sos pomidorowy
oliwa

Ziemniaki kładziemy na brytfankę z wodą i smarujemy oliwą.Zapiekamy w nagrzanym do 170 stopni  piekarniku na 30 minut (czas jest zależny od wielkości ziemniaków- można sprawdzać wykałaczką czy są już miękkie). Gdy ziemniaki się upieką przecinamy je nożem i formujemy - PROSZĘ ZAPOZNAĆ SIĘ Z FILMIKIEM W PRZEPISIE PONIŻEJ .
Ziemniaki układamy na sosie w brytfance ,  nadziewamy  farszem pieczarkowym i posypujemy serem. Pieczemy 20-25  minut w temp. 170 stopni .








NADZIENIE PIECZARKOWE

kilka pieczarek
1 cebula
dwa grubsze plastry boczku
2 łyżki serka typu philadelfia
pół łyżki startego czosnku
1 łyżka oliwy - gdy okaże się że boczek nie jest tłusty
sól , pieprz do smaku

Boczek kroimy w drobną kostkę smażymy dodając drobno posiekaną cebulę, pieczarki  oraz czosnek , pod koniec dodajemy serek oraz przyprawy , mieszamy i chwilę dusimy . Nadziewamy ziemniaki.

SOS POMIDOROWY

1 puszka pomidorów krojonych
pół łyżki startego czosnku
garść świeżego tymianku- można zastąpić suszonym
sól ,cukier i pieprz do smaku

Do pomidorów dodajemy przyprawy i mieszamy . Gotowy sos kładziemy na brytfance a na nim nadziewane ziemniaki.




Smacznego:)

zBLOGowani.pl