13.01.2015

lasagne z ravioli



lasagna z niespodzianką.



przepis na pięć-sześć porcji

blacha do pieczenia 24x34 cm


600 gram ravioli z nadzieniem - tutaj włoska kiełbasa w pikantnym sosie arrabiata
500 gram wędzonego boczku - zmielonego na grubych oczkach
3 cebule
5-6 ząbków czosnku
2 puszki pomidorów - zblendowanych
sos beszamelowy
100 gram startego sera żółtego lub sera mozzarella
kilka gałązek rozmaryny
1 garść świeżego tymianku
sól , cukier i pieprz do smaku








SOS BESZAMELOWY

500 ml mleka
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
sól ,pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

 Masło rozpuścić na małym ogniu w rondlu następnie wsypać mąkę i mieszać rózgą żeby nie zrobiły się grudki i zasmażać do bardzo jasnego brązowego koloru . Dolać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia - gotować około 2 minut - ciągle mieszając ponieważ beszamel lubi się przypalać . Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.





SOS POMIDOROWY

Cebulę pokroić w piórka i smażyć na złoty kolor następnie dodać pomidory oraz przyprawy - chwile dusić na wolnym ogniu. Jeżeli boczek jest słony można pominąć w sosie pomidorowym sól.








LASAGNE

Boczek smażymy razem z cebulą pokrojoną w grubą kostkę - odstawiamy .
Na blaszkę wylewamy 1/3  sosu beszamelowego i rozsmarowujemy łyżka po całej powierzchni  następnie posypujemy 1/3 częścią sera i układamy połowe  ravioli - ja ich wcześniej nie gotowałam ponieważ czas gotowania to tylko 5 minut , na to wylewamy połowę sosu pomidorowego na to połowa boczku - i następnie sos beszamelowy i kolejne składniki w takiej kolejności jak wcześniej na samą górę dajemy trzecią część sosu beszamelowego i sera . Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem na 60 minut , 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy folię i dopiekamy bez .






Smacznego :)