01.12.2014

pierogi ruskie (ciekawy sposób sklejania- film)



Klasycznie pyszne .

przepis na 35-40 sztuk





CIASTO

1 kg mąki pszennej
400 ml ciepłej wody
1 łyżka soli
2 łyżki oliwy /oleju

Wsypujemy mąkę do miski - ale nie całą zostawiamy około 1/2 szklanki do podsypywania podczas wałkowania , dodajemy wodę , sól oraz oliwę - wyrabiamy ciasto na jednolitą masę około 10 minut .
Wałkujemy , wycinamy kółka szklanką , nakładamy farsz i sklejamy pierogi . Technika sklejania pierogów poniżej w instruktażowym filmie .





FARSZ

1 kg ziemniaków
400 gram tłustego twarogu
4 małe cebule
2 łyżki oliwy do smażenia cebuli
sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Ziemniaki oraz twaróg przepuszczamy przez praskę . Cebulę drobno kroimy w kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor - dodajemy do farszu , doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy do wystygnięcia zanim zaczniemy nadziewać pierogi.

Film przedstawia sposób sklejenia pierogów .
Gotujemy na parze około 20 minut lub w osolonej wodzie od wypłynięcia pierogów około 5 minut .




Oblewamy okrasą  i jogurtem naturalnym posypując koperkiem.

OKRASA

50 gram boczku wędzonego
5 małych cebul
sól i pieprz do smaku

Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy razem z cebula , doprawiamy do smaku.

DODATKOWO

jogurt naturalny
drobno posiekany koperek




Smacznego :)