05.12.2014

torcik jagodowo - truskawkowy



Truskawka .
Jagoda.

Następne szaleństwo mych torcików które wykonałam za jednym zamachem z jednego 6 jajecznego biszkoptu.

BISZKOPT

forma 34 x 24 cm


6 jajek - oddzielić białka od żółtek

6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubijamy mikserem na sztywna pianę  następnie wsypujemy po łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia/utarcia  cukru . Do masy dodajemy żółtka i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia  i delikatnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem około 30-40 minut do suchego patyczka.
Gdy biszkopt wystygnie wycinamy kształt torcika ringiem lub foremką do wycinania o średnicy 6 cm.


MASA JAGODOWA

50 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru
pół szklanki jagód świeżych lub mrożonych
esencja waniliowa
1 łyżka żelatyny 

Jagody blendujemy, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości  ciepłej wody , śmietanę ubijamy z cukrem na koniec dodając jagody i przestygniętą żelatynę delikatnie mieszając . Gotową masą dekorujemy torcik.





DODATKOWO

kilka sztuk truskawek do dekoracji torcika 

starta czekolada  do posypania i dekoracji talerza 
zblendowane truskawki do dekoracji talerza 

Po wykrojeniu okrągłego  torcika dzielimy go na dwie części na jednej  kładziemy krem jagodowy  , następnie biszkopt znów krem i  górną część biszkoptu dekorujemy resztą kremu  , truskawkami oraz czekoladą .


Smacznego :)