14.12.2014

spaghetti w stylu meksykańskim




włoski meksyk .

przepis na cztery-pięć  porcji .

500 gram makaronu spaghetti
pulpety
sos meksykański




PULPETY

100 gram mielonej wołowiny
100 gram mielonej wieprzowiny
50 gram mielonego wędzonego boczku
4 łyżki mąki pszennej- do obtoczenia pulpetów
1 jajko
1 cebula
sól ,pieprz do smaku 
oliwa - do obsmażenia pulpetów


Do mięsa dodać startą cebulę , jajko , sól i pieprz i wyrobić jednolita masę . Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące  i obsmażać z każdej strony na oliwie aż zbrązowieją. 




SOS MEKSYKAŃSKI

2 puszki krojonych pomidorów
200 gram ugotowanej małej czerwonej fasoli - może być z puszki
200 gram ugotowanej kukurydzy - może być z puszki
4 cebule - pokrojone w kostkę
1 główka posiekanego drobno czosnku
2 ostre chili - tu w zależności jaką ostrość lubicie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól , pieprz i cukier do smaku
2 gałązki rozmarynu - może być suszony to wtedy około jednej łyżeczki
2 łyżki oliwy

Cebulę szklimy na oliwie ,następnie dodajemy wcześniej przygotowane pulpety ,  drobno posiekane chilli oraz czosnek - chwile smażymy oby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki ,następnie dodajemy pomidory i dusimy około 15 minut pod przykryciem , na koniec dodajemy koncentrat , zioła , czosnek , przyprawy i oczywiście fasolę i kukurydzę i dusimy razem około 5 minut . Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.





Smacznego :)