29.12.2014

kaczka pieczona wyśmienita




Soczyście idealna.


Kaczka o wadze 2 kg
1 duża pomarańcza
2 średnie jabłka
garść winogron - tutaj zielone i czerwone
4 łyżki powideł śliwkowych
sól i pieprz do smaku




Wyczyszczoną i wysuszoną kaczkę posypujemy solą i pieprzem z każdej strony oraz w środku . Pomarańcze oraz jabłka kroimy na mniejsze kawałki może być w ósemki i nadziewamy nimi kaczkę wraz z winogronem. Resztę owoców układamy w brytfannie obok kaczki . Zaszywamy kaczkę nitką  bądź wykałaczkami . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni 2 godziny , po upływie tego czasu smarujemy kaczkę od góry powidłami i pieczemy przez następne 45 minut . Można podać z zasmażanymi buraczkami.




ZASMAŻANE BURACZKI

200 gram ugotowanych buraczków 
1 mała cebula
4 łyżki oliwy
2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek kwaśnej  śmietany 
sól , pieprz,cukier i pół wyciśniętej cytryny do smaku




Buraczki i cebule ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach takich jak na placki ziemniaczane.Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie by nie powstały grudki i zasmażamy mąkę do lekko brązowego koloru . Dodajemy buraczki i często mieszając zasmażamy je około 5-8 minut ,na koniec doprawiamy i dodajemy śmietanę .





Smacznego:)