13.12.2014

penne pachnące świętami z nutą pomarańczy




pomarańcza i tymianek.




przepis na dwie-trzy porcje.

250 gram makaronu penne
pulpety
1 puszka krojonych pomidorów 
2 łyżki tłustej śmietany
sok z jednego pomarańcza
skórka starta z jednego pomarańcza 
2 łyżeczki posiekanego kopru
2 łyżeczki świeżego tymianku - ewentualnie suszonego
cukier ,sól i pieprz do smaku






PULPETY

100 gram mielonej wołowiny
100 gram mielonej wieprzowiny
50 gram mielonego wędzonego boczku
4 łyżki mąki pszennej- do obtoczenia pulpetów
1 jajko
1 cebula
sól ,pieprz do smaku 
oliwa - do obsmażenia pulpetów

Do mięsa dodać startą cebulę , jajko , sól i pieprz i wyrobić jednolita masę . Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące  i obsmażać z każdej strony na oliwie aż zbrązowieją. 







SOS

Do usmażonych pulpecików dodajemy cebule pokrojoną w drobna kostkę , gdy się zrumieni na złoty kolor dodajemy pomidory i dusimy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając . Na koniec dodajemy zioła ,  przyprawy , śmietanę oraz sok i startą skórkę z pomarańczy.Chwile dusimy i dodajemy ugotowany al dente makaron penne.





Smacznego :)