08.09.2013

JABŁECZNIK Z BEZOWĄ PIANKĄ i KAWA MROŻONA SŁOIKOWA



Pyszna propozycja sezonowego ciasta na delikatnie kruchym cieście z pyszną bezową pianką.
Kruche ciasto jest niezwykle delikatne z dodatkiem kremówki.

Blaszka 36x24


CIASTO KRUCHE

2 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 kostki margaryny/masła
1/2 szklanki cukru
5 łyżek smietany kremówki
6 żółtek (białka zostawiamy na piankę bezową)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 kg kwaśnych jabłek

Z wymienionych składników zarabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki.
Po upływie czasu w lodówce ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni  35 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. W tym czasie obieramy jabłka , pozbywamy sie gniazd i kroimy jabłka na 4 . Gdy ciasto wystygnie układamy jabłka na placek kruchy - według uznania . Jabłek nie cukrzymy gdyż ciasto kruche i pianka bezowa sa dość słodkie.

PIANKA BEZOWA

6 białek (około 1/2 szklanki)
1 1/2 szklanki cukru

Białka ubijamy mikserem na parze dodając po łyżce cukru . Ubijamy aż masa stanie się gęsta i cukier sie rozpuści - co można sprawdzić organoleptycznie :)

Mase bezową wylewamy na jabłka i robimy dekoracyjne "mazy" . Pieczemy około 50-60 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.





KAWA MROŻONA SŁOIKOWA

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1-2 łyżeczki cukru
50 ml wody nie gazowanej
100 ml mleka
kostki lodu

Kawę plus cukier wsypujemy do słoika zalewamy wodą .Słoik zakrecamy pokrywką i "szejkujemy" jak szejkerem, gdy powstanie pianka przelewamy kawe do szklanki , dodajemy kostki lodu i resztę szklanki uzupełniamy mlekiem.

Smacznego:)