09.09.2013

CIASTO I SOS Z PIECZONYCH PAPRYK DO PIZZY




Kilka lat pracuje nad idealnym ciastem i sosem do pizzy , raz wychodziło pysznie innym razem średnio a jeszcze innym całkowity niewypał , ale muszę się pochwalić idealnym zakończeniem moich poszukiwań , udało się idealne ciasto i przepyszny sos , które za każdym razem wychodzą jeszcze lepsze ;)






CIASTO IDEALNE

przepis na dwie duże pizze

2 szklanki mleka
2 łyżeczki drożdży instant
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka olivy

Mleko grzejemy do temperatury 36 stopni , tzn. tak że jak je dotykamy to nas nie parzy:)Dodajemy drożdze , cukier , sól  i mieszamy , na koniec posypujemy wierzch  garstką mąki , odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczką i czekamy aż drożdże zaczną pracować około 15 minut.
Gdy rozczyn widocznie zwiększy swoją objętość dosypujemy resztę mąki oraz dajemy olive wyrabiamy jednolite ciasto około 10 minut , gdy ciasto będzie za mokre można podsypać troszkę mąką .
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-2 godziny .
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy na kształt pizzy i dodajemy ulubione składniki.
Pieczemy w temp. 200 stopni aż się zarumieni około 15-25 minut.







SOS Z PIECZONYCH PAPRYK DO PIZZY

4 papryki czerwone
4 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 cebule
1/2 główki czosnku
1 łyżka vinegrette
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli 
2 łyżki olivy ( oliva chilli opcjonalnie)
4 chilli (ostrość-medium)
pieprz, zioła do smaku

Papryki czyścimy , kroimy w grubsze paski polewamy olivą i wkładamy na 30 minut do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni .Po upływie tego czasu odkładamy do wystygnięcia.
Pomidory kroimy na drobne kawałki i smażymy na olivie z cebulą pokrojoną w kosteczkę aż zmięknną dodając czosnek , posiekane chilli oraz przyprawy.Pomidory dodajemy do drobno posiekanej wcześniej upieczonej papryki i blendujemy dodając przecier pomidorowy , można dodać wiecej albo mniej w zależności od gęstości jaką chcemy otrzymać .

Smacznego:)