9.09.2013

CIASTO I SOS Z PIECZONYCH PAPRYK DO PIZZY




Kilka lat pracuje nad idealnym ciastem i sosem do pizzy , raz wychodziło pysznie innym razem średnio a jeszcze innym całkowity niewypał , ale muszę się pochwalić idealnym zakończeniem moich poszukiwań , udało się idealne ciasto i przepyszny sos , które za każdym razem wychodzą jeszcze lepsze ;)






CIASTO IDEALNE

przepis na dwie duże pizze

2 szklanki mleka
2 łyżeczki drożdży instant
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka olivy

Mleko grzejemy do temperatury 36 stopni , tzn. tak że jak je dotykamy to nas nie parzy:)Dodajemy drożdze , cukier , sól  i mieszamy , na koniec posypujemy wierzch  garstką mąki , odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczką i czekamy aż drożdże zaczną pracować około 15 minut.
Gdy rozczyn widocznie zwiększy swoją objętość dosypujemy resztę mąki oraz dajemy olive wyrabiamy jednolite ciasto około 10 minut , gdy ciasto będzie za mokre można podsypać troszkę mąką .
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-2 godziny .
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy na kształt pizzy i dodajemy ulubione składniki.
Pieczemy w temp. 200 stopni aż się zarumieni około 15-25 minut.







SOS Z PIECZONYCH PAPRYK DO PIZZY

4 papryki czerwone
4 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 cebule
1/2 główki czosnku
1 łyżka vinegrette
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli 
2 łyżki olivy ( oliva chilli opcjonalnie)
4 chilli (ostrość-medium)
pieprz, zioła do smaku

Papryki czyścimy , kroimy w grubsze paski polewamy olivą i wkładamy na 30 minut do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni .Po upływie tego czasu odkładamy do wystygnięcia.
Pomidory kroimy na drobne kawałki i smażymy na olivie z cebulą pokrojoną w kosteczkę aż zmięknną dodając czosnek , posiekane chilli oraz przyprawy.Pomidory dodajemy do drobno posiekanej wcześniej upieczonej papryki i blendujemy dodając przecier pomidorowy , można dodać wiecej albo mniej w zależności od gęstości jaką chcemy otrzymać .

Smacznego:)








10 komentarzy:

  1. alez piękne zdjęcia:) ciekawy sosik:) do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sosik polecam :) rewelka;)
      troszke pracochlonny ale czego sie nie robi by pizza byla naj naj:)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. No i sukces osiągnięty. Ja przyznam szczerze, że ciasto na pizzę robi za mnie moja maszyna do pieczenia chleba a przepis pochodzi z książeczki do niej załączonej. Za każdym razem wychodzi pyszna. A sos...? No sos niby zawsze ten sam, ale zawsze ciut inny :-) No i zachciało mi się przez te rozmyślania pizzy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Olesiu! podziwiam zdjęcia i wszystko to co na nich jest, gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluje. Ja również ciągle szukam tego idealnego połączenia składników na pizzę. Piękne zdjęcia, tylko brakuje mi tu Twojego efektu końcowego:/ (chyba, ze tak szybko został zjedzony, że nie zdążyłaś go sfotografować;p)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. efekty koncowe sa w folderze pizza;) ten post byl poswiecony tylko dla ciasta i sosu:)pozdrawiam

      Usuń
  5. Sosik do pizzy musi być pyszny :) Zdjecia piekne, będę tu częściej zaglądać. Zapraszam również do siebie http://asiuuulek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

skrobnij do mnie :)