07.11.2012

FRANCUZ Z SUSZONYMI GRZYBAMI



Ciasto francuskie ... suszone grzybki od mamy :) .. miesko mielone - to co tygryski lubia naj :)
Zapraszam na pyszna i łatwą kombinacje obiadową :)

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • surówka z marchewki tartej

FARSZ:
  • 200 gram grzybów szuszonych 
  • 100 gram boczku surowego bądź wędzonego
  • 200 gram mięsa mielonego wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego firmy Royal- Brand
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • pół pora - przekrojonego wzdłuż

SOS:
  • woda z ugotowanych grzybów
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Grzyby suszone obgotowaujemy do miękkości - odcedzamy ale wywaru z grzybów nie wylewamy - zostawiamy do sosu ... wystygnięte grzyby siekamy drobno albo mielimy w maszynce do mielenia mięsa .
Boczek drobno pokrojony bądź zmielony smażymy na patelni dodając drobno posiekaną cebulę .. następnie dodajemy olej - chyba że boczek był dość tłusty można ominąć dodanie oleju , nastepnie grzyby i smażymy około 5 minut - doprawiamy do smaku .. zostawiamy do wystygnięcia. 
Gdy farsz wystygnie dodajemy mięso mielone oraz jajko - dokładnie mieszamy.

Ciasto francuskie nacinamy w paski ... nakladamy część farszu na środek , kładziemy por a na to następną część farszu . 
Pleciemy warkocz . Smarujemy pieczeń jajkiem i pieczemy okolo 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

SOS:

Robimy zasmażkę z masła oraz mąki ..zalewamy wodą z grzybów - przyprawimy do smaku .

Pieczeń podajmy z sosem oraz ulubioną surówką .

Smacznego :)


6MvGAC on Make A Gif, Animated Gifs