09.12.2012

POPIERNICZYŁO SIĘ



ilość na około 200 pierników :]

1300 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła lub margaryny
400 g cukru + 1 szklanka do karmelu
1/2 szklanki wody do karmelu
400 g płynnego miodu
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 całe opakowanie przyprawy do pierników
1 łyżeczka kardamonu

Lukier:
1 białko jajka
1 szklanka cukru pudru

Lukier do sklejania choinek:
1 białko
1 3/4 szklanki cukru pudru

do dekoracji użyłam rękawy do zapiekania w piekarniku oraz sznurek na bieliznę :)



Na samym początku przygotowuje karmel ze szklanki cukru w garnku , jak wypalimy caly cukier zdejmujemy z ognia by się nie poparzyć  ponieważ będzie wypryskiwał z garnka i dodajemy pół szklanki wody po czym gotujemy około 5 minut , zostawiamy do wystygnięcia .
Z przesianych suchych składników i masła zaczynamy wyrabiać ciasto siekając nożem , dodajemy wszystkie mokre składniki i wyrabiamy jednolite ciasto .
Walkujemy i wykrawamy kształty według uznania .
Pieczemy okolo 8-10 inut w temperaturze 180 stopni.
Wystygnięte dekorujemy lukrem.

Lukier do pierników :

ubijamy bialko na sztywną pianę dodając szklankę cukru pudru ... jeżeli uważacie że lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru , bądź jeżeli lukier jest za gęsty dodajemy łyżeczkę soku z cytryny albo pomarańczy , bądź wody .