07.10.2012

CEBULOWE BUŁKI



Nie ma to jak świeże ... własnoręcznie zrobione pieczywo :)

500 gram mąki chlebowej
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
15 ml oleju roślinnego
7 gram drożdzy suchych
150 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki  prażonej cebulki

Z wody , mleka , soli , cukru . drożdży oraz 2 łyżkami mąki zarabiamy rozczyn .. który odstawiamy w ciepłe miejsce do   wyrośnięcia na około 30 minut .. po upływie tego czasu i podwojenia sie roztworu dodajemy reszte składników i wyrabiamy jednolite ciasto - nastepnie znów odstawiamy do wyrośnięcia .
Gdy ciasto urosnie wystarczająco formować bułki ... smarować je mlekiem i odstawić na 40 minut do wyrosnięcia .Piec około 30 minut w temp. 170-180 stopni .

Smacznego :)