14.10.2012

JAGODOWA BEZA




W zasadzie to ciasto było praktycznie darmowe ... ;]

Z tego względu że mam zwyczaj mrożenia ... mrożenia produktów które mi pozostały ... wiem wiem pani Magda G. nie byłaby zachwycona ;p
Ciasto kruche miałam zamrożone z ostatniego jabłecznika ... jagody również zamrożone i białka jajek - część z pączków a część z tego samego jabłecznika co ciasto kruche ... więc dodałam tylko cukier , cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną ...

otóż ...

ciasto kruche  Z TEGO PRZEPISU tylko 1/3 porcji produktów

  • 300 gram jagód (moga byc mrożone)+garść jeżyn + 2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru waniliowego własnego wyrobu Z WANILII TEJ FANTASTYCZNEJ FIRMY + 2 łyżki mąki ziemniaczanej

BEZA:
  • 1 szklanka białek
  • 1 1/2  szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Ciasto kruche wałkujemy na grubość 5 mm ..wykładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą , dziurkujemy widelcem , zapiekamy 35 minut w temp. 170 stopni .Wyciagamy z piekarnika i studzimy.

Jagody cukrzymy oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy .Wykładamy na wystygnięte ciasto.
Ubijamy bezę na parze z cukrem zwykłym oraz waniliowym  aż będzie sztywna . Wylewamy bezę na jagody. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 
170 stopni około 50-60 minut ..aż beza zacznie pękać oraz zrobi sie lekko brazowa.

Nakładamy łyżką na talerze jeszcze ciepłą jak ktoś lubi :)

Smacznego :)



gGI4Ra on Make A Gif, Animated Gifs