04.08.2012

NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE


INSPIRACJA : Mama alergika gotuje , dziekuje za inspiracje ;)

Przepis troche zmodyfikowałam - wyszło pysznie , od jakiegoś czasu chodzila za mną babka ... a ostatnio dowiedziałam sie że moja córka ma alergie na mleko krowie ... więć ten przepis bardzo mi przypadł do gustu :)
 



  • 5 jaj
  • 200 gram cukru
  • 190 gram mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki dżemu z czarnych czereśni
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka




Jajka miksujemy z cukrem , dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia - dalej miksujemy dodając olej  .
Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao oraz dżem czereśniowy - miksujemy , do drugiej rodzynki-mieszamy.
Wykładamy - wylewamy po łyżce z każdego rodzaju ciasta jak ZEBRE do keksówki ( u mnie 30x12 cm ) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .Na wierzch układamy pokrojone owoce - lekko je wciskając w ciasto .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 70 minut :)  
- do suchego patyczka :)


Smacznego:)