31.07.2012

TRUSKAWECZKA




Pyszny i delikatny truskawkowy deser:)

NA SERNIK:
  • biszkopt z 4 jaj
  • 750 gram sera twarogowego zmielonego
  • 250  ml śmietany kremówki 
  • 400 gram truskawek
  • 10 łyżek cukru
  • żelatyna na 2 litry wody

DO DEKORACJI:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru 
  • 10 truskawek
  • ciastka miętowe w czekoladzie
  • listek bazylii


Truskawki czyścimy , kroimy a następnie zgniatamy widelcem 



do twarogu dodajemy cukier 



oraz truskawki 



miksujemy do uzyskania gładkiej masy , w międzyczasie zalewamy wrzątkiem żelatynę .. (około szklanki wody) dobrze wymieszać by nie było grudek dodajemy do masy jeszcze ciepła szybko miksując  


ubijamy smietanę kremówkę i również dodajemy do masy twarogowej



mieszamy delikatnie  ręcznie 


wykładamy do formy biszkopt i zalewamy sernikiem ... wkładamy do lodówki na 2 godziny , po upływie tego czasu wyciągamy i bierzemy się za dekorację ... ubijamy śmietanę z cukrem , możemy dodać do niej starte na tarce ciastka miętowe ... dekorujemy bitą smietaną , truskawkami i ciastkami 

Wkładamy do lodówki na nastepne 2 godziny ....


Smacznego:)