21.08.2012

POTRÓJNA BRZOSKWINIA Z BAZYLIĄ



Potrójnie brzoskwiniowe orzeźwiające ciasto z bazylią :)

*sok z brzoswiń należy zostawić do musu 

CIASTO BISZKOPTOWE:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • +
  • 3 łyżeczki kakao
  • brzoskwinie z jednej małej puszki brzoswiń w syropie (250 gram)

Białka oddzielamy od żółtek .
Białka ubijamy na sztywna pianę mikserem , dodajemy cukier dalej ubijamy aż cukier sie rozpuści nastepnie dodajemy żółtka i ubijamy jakieś 3 minuty.
Odkładamy 5 łyżek ubitych jajek do innej miseczki dodając kakao delikanie mieszając do połączenia składników , do większej ilości masy jajecznej dodajemy mąkę i również delikatnie mieszamy łącząc składniki.
Wykładamy białą część rowno na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , na górę kładziemy kleksy z ciemnej masy - robiąc dekoracyjne zawijasy ... na wierz kładziemy pokrojone brzoskwinie.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.170 stopni ( bez termoobiegu) około 35 minut .



nie obejdzie sie bez podbierania :)








znalazł się łakomczuch :)





MUS BRZOSKWINIOWY :

brzoswinie z 2 małych puszek brzoskwiń w syropie  (250 gram jedna)
300 ml syropu z brzoskwiń z puszki 
żelatyna na 1 litr wody
1 galaretka pomarańczowa
20 listków bazylii

Brzoswinie kroimy drobno i rozdrabniamy widelcem .
Gotujemy syrop brzoswiniowy - gdy zacznie wrzeć wsypujemy żelatynę oraz galaretkę i intensywnie mieszamy do zagotowania - dodajemy do brzoskwiń ... odstawiamy do wystygnięcia , gdy zacznie tężeć wylać na biszkopt udekorować bazylią ... wstawić do lodówki do całkowietego zastygnięcia...






NA WIERZCH :

brzoswinie z jeden malej puszki brzoskwiń w syropie (250 gram) 
2 galaretki z czarnej porzeczki

Na wierz ciasta ułożyć dekoracyjnie brzoskwinie , zalać tężejąca galaretką przygotowaną z 1/2 zalecanej wody .

Smacznego:)