11.07.2012

JOGURTOWY SERNIK Z PODWÓJNA TRUSKAWKĄ I BEZĄ



BISZKOPT Z 4 JAJEK  przepis tutaj !!  tylko ten jest bez kakao ...
JAK PODZIELIĆ BISZKOPT RADA TUTAJ !!


biszkopt dzielimy na dwie częsci ... ja podzieliłam na 3 ale środkową część zamroziłam i wykorzystam innym razem .... górną część biszkoptu podzieliłam na 12 kwadracików ... w dalszej części przepisu więcej na ten temat ...




składniki :


  • 2 duże jogurty - w tym przypadku smak : mango , marakuja oraz granat ( jedno opakowanie 450 gram )
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 600 gram truskawek
  • 2 galaretki  - w tym przypadku smak : czarna porzeczka oraz limonka
  • żelatyna do jogurtów 3 saszetki ( jedna na 500 ml wody )
  • 6 średnich bez









Spód biszkoptu wkładamy do tortownicy ... na to wylewamy jogurt  zmiksowany  z namoczoną żelatyną w połowie szklanki wrzątku ... można wlewać gorącą żelatyne cienkim strumieniem i szybko miskować ...dodać wyczyszczone i pokrojone truskawki oraz pokruszone 3 bezy ...






wkładamy do lodówki do stężenia ...

następnie dajemy rozrobiona galaretkę porzeczkową w połowie ilości  wody jak jest w przepisie na opakowaniu .. wylewamy na ciasto i znów do lodówki ... gdy stężeje układamy dekoracyjnie pokrojone truskawki i zalewamy galaretka limonkową ... wkładamy do lodówki 





na wierzchu dekorujemy ubitą śmietaną z cukrem  , truskawakmi oraz trójkątami z biszkoptu na kształt wachlarza ... 
boki sernika również dekorujemy bitą śmietaną oraz pokruszonymi bezami ...

Smacznego :)