11.07.2012

JOGURTOWY SERNIK Z PODWÓJNA TRUSKAWKĄ I BEZĄ



BISZKOPT Z 4 JAJEK  przepis tutaj !!  tylko ten jest bez kakao ...
JAK PODZIELIĆ BISZKOPT RADA TUTAJ !!


biszkopt dzielimy na dwie częsci ... ja podzieliłam na 3 ale środkową część zamroziłam i wykorzystam innym razem .... górną część biszkoptu podzieliłam na 12 kwadracików ... w dalszej części przepisu więcej na ten temat ...




składniki :


  • 2 duże jogurty - w tym przypadku smak : mango , marakuja oraz granat ( jedno opakowanie 450 gram )
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 600 gram truskawek
  • 2 galaretki  - w tym przypadku smak : czarna porzeczka oraz limonka
  • żelatyna do jogurtów 3 saszetki ( jedna na 500 ml wody )
  • 6 średnich bez









Spód biszkoptu wkładamy do tortownicy ... na to wylewamy jogurt  zmiksowany  z namoczoną żelatyną w połowie szklanki wrzątku ... można wlewać gorącą żelatyne cienkim strumieniem i szybko miskować ...dodać wyczyszczone i pokrojone truskawki oraz pokruszone 3 bezy ...






wkładamy do lodówki do stężenia ...

następnie dajemy rozrobiona galaretkę porzeczkową w połowie ilości  wody jak jest w przepisie na opakowaniu .. wylewamy na ciasto i znów do lodówki ... gdy stężeje układamy dekoracyjnie pokrojone truskawki i zalewamy galaretka limonkową ... wkładamy do lodówki 





na wierzchu dekorujemy ubitą śmietaną z cukrem  , truskawakmi oraz trójkątami z biszkoptu na kształt wachlarza ... 
boki sernika również dekorujemy bitą śmietaną oraz pokruszonymi bezami ...

Smacznego :)




24 komentarze:

  1. bardzo ładnie podany i wszystkie moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje:) i zapraszam na kawaleczek:)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. pięknie wyszedł ci ten serniczek! bosko wygląda:) musi byc wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w smaku tak jak lubie slodko kwaskawy :)
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Niesamowity tort! Cudownie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo efektownie wygląda. I do tego truskawki. Szkoda tylko, że już się kończą;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no wlasnie szkoda ;/ ale jeszcze jest duzo pysznych owocow :)
      pozdrawiam

      Usuń
  5. wygląda świetnie, jak z jakiejś cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do cukierni jeszcze mu troche brakuje;) ;p
      dziekuje i pozdrawiam

      Usuń
  6. Wygląda wspaniale! Uwielbiam wszystko co ma bezę w sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. alez on piękny! aż żal go jeść. Dużo pracy w niego włożylaś ;)


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje bardzo:) troche to trwalo z tym "stezaniem" glaretek:)
      pozdrawiam

      Usuń
  8. Przecudny i .. apetyczny niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak już przechodzę obok Twojego sernika już któryś raz od wczoraj. Wygląda bosko, ale przeraża mnie ten ogrom pracy, ale gdyby już był gotowy, zrobiony przez kogoś to wsunęłabym go z megawielkim smakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moze w koncu zdecydujesz sie na zrobienie ... z efektu bedziesz bardzo zadowolona:) i zapomnisz o tym czasie - dobrze wykorzystanym na zrobienie sernika:D
      pozdrawiam

      Usuń
    2. zbliżają się urodziny babci, więc może to dobra okazja...:-)

      Usuń
    3. czemu nie :) fajnie ze masz babcie - zazdorszcze :) pozdrowienia dla babci:)

      Usuń
  10. Fantastyczne!! I jak pięknie udekorowane, już na sam widok się ślinie, aż strach pomyśleć jakbym się zaśliniła jedząc to słodkie dzieło!

    OdpowiedzUsuń

skrobnij do mnie :)