05.07.2012

BONDA BREAD




najprostsza i najbardziej zaskakujaca smakowo potrawa ... tyle smaków i zapachów w rożkach z chleba tostowego .. tak właśnie z chleba ...ale zacznę od poczatku...






otóż ...do zrobienia 12 rożków potrzebujemy :


  • 6 kromek chleba tostowego bez skórki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 różyczki kalafiora
  • mięso z rosołu .. bez różnicy czy drób czy wołowina
  • 1/2 cebuli
  • 2 pieczarki
  • 1 marchewka
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka kukurydzy z puszki
  • pół małego pora
  • pół limonki
  • chilli w proszku
  • curry
  • tikka masala
  • kolendra w proszku lub świeża
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oliva Monini do usmażenia farszu
  • olej   do usmażenia rożków


co do przypraw nie podawałam ilości bo to zależy jak lubimy jeść .. ostro czy łagodnie .. ja kocham na ostro :)


Ziemniaki i kalafior gotujemy do miekkości ,nie solimy , można ugotować razem ... rozgniatamy widelcem ,zostawiamy do wystygnięcia.


Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę , podsmażamy na oleju na złoty kolor .


Por i pieczarki również kroimy bardzo drobno dodajemy do patelni z cebulą , smażymy dalej .


Mięso z rosołu kroimy drobniutko i dodajemy do smażących się warzyw.


Marchew tarkujemy na drobnych oczkach , czosnek wyciskamy i dodajemy również do naszego farszu ... smażymy na wolnym ogniu .. 


Przyprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami wedle uznania ... potrawa powinna mieć ostry smak ale jak kto woli ...


wszystkie składniki mieszamy , wyciskamy sok z połowy limonki dodajemy do farszu i odstawiamy do wystygnięcia ....







z chleba tostowego odcinamy  skórki i przekrajamy każdą kromkę na pół w skosie ...
przygotowujemy sobie miseczkę z zimną wodą w której będziemy zamaczać palce i lekko moczyć trójkąciki z chleba i lekko naciskamy rozpłaszczając chlebek ... i odciskając resztę niepotrzebnej wody ...



nakładamy farsz na środek i sklejamy boki w kształt trójkąta .. gdy boki nie będą chciały sie skleić można troszkę namoczyć ... nie przejmujcie się jeżeli źle się skleją ,  farsz nie wyleci podczas smażenia ....

smażymy na głebokim oleju z każdej strony do brązowego koloru ... nie bójcie sie nie piją oleju , rożki nie są tłuste , po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy .






moje rożki podałam z jaśminowym ryżem oraz pomidorowo - cebulowo - chilli sosem ...

SOS:

pomidory z puszki ( średnia puszka ok. 4 pomidory   )
lub koncentrat pomidorowy ( 2 łyżki )
1 cebula
2 łyżeczki cukru
1 1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
chilli w proszku
sól
pieprz
kostka rosołowa warzywna
jogurt naturalny do dekoracji 

cebulę kroimy drobno podsmażamy na maśle , dodajemy cukier mieszamy i pilnujemy ponieważ cebula nabiera szybko złotego koloru od cukru ,dodajemy pomidory rozdrobnione albo koncentrat , dodajemy mąkę i robimy zasmażkę zalewamy mlekiem ciągle mieszamy by sie nie przypaliło .. jak sos za gęsty dolewamy mleka ... doprawiamy do smaku .... 
Po podaniu dajemy małe kleksy z jogurtu naturalnego przecinając łyżką dekoracyjnie .

na wierzch dałam rzeżuche :)

polecam bardzo ..wyszły przepyszne 
farsz można do woli zmieniać wedługo uznania :)


Smacznego;)