27.06.2012

ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ



U mnie w domu robi się właśnie takiego śledzia :)od dziś :) jest mocno przerobiony praktycznie na sałatkę ... 
moja mama robiła podobnie bez paru dodatków , otóż ja dodatkowo "stuningowałam" mojego śledzia ooo:
kukurydzę z puszki , groszek konserwowy , seler gotowany , ogórek kiszony oraz jabłko - tak u mnie w domu nie dawało się jabłka do tej sałatki ... nie wiem dlaczego hmm ..a właśnie jabłko dopełniło smak tej idealnej pierzynki:)



UGOTOWANE SKŁADNIKI :

  • 6 małych młodych ziemniaków
  • 6 małych młodych marchewek
  • kawałek selera
  • 7 jaj

SUROWE SKŁADNKI:

  • 5 płatów śledziowych "matjas"
  • 2 jabłka ze skórką
  • 2 małe cebule
  • pół szklanki groszku konserwowego
  • pół szklanki kukurydzy konserwowej
  • 6 ogórków kiszonych
  • średni majonez
  • sól
  • pieprz

warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy warstwowo :

*ZIEMNIAKI
*SÓL + PIEPRZ
*MAJONEZ
*JABŁKO
*ŚLEDŹ
*CEBULA
*MAJONEZ
*OGÓREK KISZONY
*MARCHEW
*GROSZEK KONSERWOWY
*SELER
*MAJONEZ
*SÓL+PIEPRZ
*JAJKO
*KUKURYDZA KONSERWOWA
*ZIEMNIAKI
*MAJONEZ
*SÓL+PIEPRZ
*JABŁKO
*ŚLEDŹ
*CEBULA
*OGÓRKI KISZONE
*MAJONEZ
*JAJKO

Smacznego:)