26.06.2012

PIE'S WOŁOWY





Potrawa pochodzi z małej wsi na poludniowy-wschód od Huddersfield (West Yorkshire) w Anglii ...bardzo stara potrawa z  1788 roku ... ale najważniejsze ze przetrwała do dziś ... uwielbiam ją ...sa różne jej wersje ja kocham wersję z gulaszem , gorące ciasto z wypływającym ze środka sosem ... poezja ...





GULASZ WOŁOWY :

  • 300 gram wołowiny 
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • kawałek selera
  • 3 małe papryczki
  • 6 pieczarek
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka soku z czarnej porzeczki - zamiast wina ( wersja bezalkoholowa)
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki pszennej - do zasmażki
  • sól
  • pieprz

cebule kroimy w kostkę smażymy na złoty kolor , dodajemy mięso pokrojone w kostkę i smażymy na kolor brązowy ..zalewamy wodą i dusimy do miękkości dodając w miedzy czasie warzywa ... każde jedno pokrojone w kostkę i usmażone osobno ... na koniec dodajemy przyprawy oraz sok ...i  zasmażkę 




CIASTO :     (tortownica 24 cmm)

  • 500 gram mąki pszennej
  • 360 gram masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka soli

z wymienionych składników oraz z miękkiego masła wyrabiamy jednolite ciasto ... wkładamy do lodówki na pół godziny ... wykładamy ciastem nie posmarowaną niczym  tortownice spód oraz dookoła sklejajać boki palcami by nie było żadnej szparki .... do środka wykładamy farsz i przykrywamy rozwałkowanym ciastem i również sklejamy by nie było żadnej dziury ... smarujemy z wierzchy rozmąconym jajkiem ... pieczemy 35-45 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem na złoty kolor ... podajemy np: z ogórkiem kiszonym.

Smacznego :)